logo1

g7c_aSju kilometer nord for Krossbu ligger Dummdalen. Den har fått sitt navn fra elven Dumma. Dette navnet kan tolkes enten som "den som buldrer" eller som "den stumme", noe som kan høres litt merkelig ut. Men fakta er at denne elven både buldrer og er stum. Helt siden her lå tjukk innlandsis over fjellet så har elven Dumma søkt seg inn i det kalkrike fjellet og skapt ganger og hulrom.

Avhengig av hvilke av grottene man ønsker å besøke kreves forskjellig utstyr. Noen kan man klare uten noe utstyr i det hele tatt, men de fleste krever dog en kraftig regndress som ikke blir revet istykker og en god lommelykt eller enda bedre, en hodelykt. Hjelm er selvsagt aldri feil men man klarer seg fint med en tjukk lue også som beskyttelse når man skrubber hodet i taket. Væske trenger man ikke å tenke på siden Dumma har det beste vannet i området.
Turbeskrivelse
Det anbefalte veivalget er å starte nede ved Bøvertun og ta turen opp gjennom Dummdalen og over fjellet hjem. Den enkle grunnen til dette er at grottene har økende spenningsgrad jo høyere opp man kommer og det er mer moro å begynne forsiktig og trappe opp enn motsatt. I tillegg får man ut mer av grottene om man er pigg og utvilt enn om man har flere timers vandring i beinene.
Når man kommer fram til Dummdalen fra veien rett sør for Bøvertun så ser man umiddelbart grotte én markert med et stort hvitt G1. Ved å følge den hvitprikkete stien opp i dalen kommer man så forbi i tur og orden G2, G3, G4-5 og G6. G7, eller Dødsspiralen som den heter blant elevene på Olympiaskolan, er ikke merket men likevel ganske enkel å finne.

thg1

G1
Den første grotten går å passere uten regndress og lykt, men man må ha høye støvler. Den ble brukt som bro over Dumma av den gamle veien gjennom Breiseterdalen. Noter blant annet den spisse steinblokken som henger fastkilt i taket rett innenfor åpningen i venstrekanten.


thg2


G2
Her kreves både krabbing, åling og litt klatring. Man blir veldig skitten og har hele tiden elven buldrende under seg. Utgangshull finnes litt overalt, Ikke gå opp for tidlig.
thg3aG3
Denne grotten er som balsam for ørene etter G2, aldeles stille. Akkurat i begynnelsen finnes et lite basseng som, hvis jeg har lest speleologenes kart riktig, leder inn gjennom sifonger til det store undervannssystemet. Om man er mange som går samtidig her så bør man la de som har klaustrofobi gå sist slik at de kan snu, hvis de ønsker det. Her åler man seg gjennom en trang sjakt, for lenge siden skapt av elven, og i midten finnes en passasje som er som et lite nøkkelhull man skal ta seg gjennom. Den avsluttes med et lite rom med utganger i flere retninger. Jo lengre man klarer å komme og jo trangere åpning man kommer ut av til dagslyset, desto høyere poeng får man.


thg4

G4-5
Dette er to forskjellige åpninger som ender opp i samme salen. G5-inngangen er den mer komfortable av dem og leder ned gjennom et ganske stort hellende rom til en passasje der man må krabbe over store steinblokker. Da kommer man inn i den store salen som heller ganske bratt nedover. Gulvet er dekket av store steinblokker som man går på og etter litt får man selskap av elven igjen.

thg5
For å komme ned til bunns i grotten så må man ta seg over fossen, noe som går bra hvis man er forsiktig eller får en støttende hånd. Noen ganger kan dog fossen være så sterk at det ikke er å anbefale å passere. Vel over fortsetter man ned langs høyre siden av fossen til bassenget lengst nede. Dette er en annen av inngangene for de som dykker. Her finnes en bra kant å sitte på, slå av lyktene og la buldringen fra fossen få overtaket en stund. Når man har filosofert ferdig tar man samme veien ut, eventuelt med en sving forbi G4-inngangen.
thg6a

G6
Denne blir også kalt Fantomet-grotten siden den har en ganske stor åpning, stort rom og et slør av rennende vann foran åpningen. Den er perfekt som lunsjsted hvis det er dålig vær siden dagslyset kommer inn. Her finnes en liten bekk med godt vann og så god plass at man kan fyre opp et bål hvis man ønsker. Den er dog raskt utforsket siden den åpning som en gang fantes lengre inn har rast.

thg7a
G7, Dødsspiralen
Etter G6 går man ned til stien igjen og følger den opp til et lite vann. Her legger man igjen ryggsekken og gjør seg klar for den tøffeste av Dummdalens grotter. Åpningen ligger høyt oppe i dalsiden sør for vannet og det finnes ingen hvite prikker som viser veien. Gå over Dumma der den renner inn i vannet og gå på de trappeavsatser som finnes på andre siden. Hold så til høyre og gå langs de avlange slipte hellene som finnes der oppe og se etter hullet oppe til venstre. Søk en vei for å komme fram til fjellveggen og søk opp åpningen.thg7b
Inngangen er et hull med ca en og en halv meters diameter som nåes ved hjelp av en liten stige. Hullet går inn 6-7 meter før gangen svinger 90 grader til venstre og så går parallelt med dalsiden i en svak helling. Man krabber nesten hele tiden men det er ikke særlig trangt. Selv om her ikke lengre finnes noe rennende vann så er det veldig gjørmete. Etter hvert blir det brattere nedover, tau og stiger finnes oppsatt der det trengs. Avslutningen er en nedadgående spiral på en og en halv runde før man når et lite rom lengst ned, komplett med en liten bekk som renner rett ut av veggen.For den som ønsker utfordringer finnes det to stykker her nede. To små hull nede ved gulvet danner start og mål på en liten, veldig trang hesteskogang. I tillegg finnes en litt større åpning inn til en kamin. Der inne kan man se himmelen rett opp og med noen hjelpemidler kan man klatre ut gjennom kaminen som er som en nesten ti meter lang pipe. Det eneste problemet er at man har en foss i hodet hele veien og når man når åpningen ser man at den er kantet med steinblokker som bare venter på at en eller annen skal komme bort i dem slik at de får styrte ned i hullet. Med andre ord, samme vei tilbake for de som har litt selvoppholdelsesdrift.

G8 og videre
Det finnes flere grotter. I tillegg driver Dumma stadig og forandrer fjellet selv om det går sakte. Noen inngangar blir åpnet, andre raser og blir stengt igjen. De sju som er blitt beskrevet her er relativt sikre, velbesøkte av turister og leirskoler. Om man søker etter egne grotter må man ta det forsiktig. Fjellet har veldig lett for å rase og det er ikke sikkert at noen har vært der tidligere og rykket i steinene.


thkristallHjemferden over fjellet begynner med et besøk i Krystalldalen. Denne lille passasjen er hvit-grå av all kvartsitt i fjellet.
thturru


Etter en stunds vandring langs Svarttjørnas øde strender går man opp bakken mot Turru og alle de andre småvannene vest for Krossbu. Her kan det være litt vrient å se hvor man skal hen. Ta det rolig og hold utkikk etter stimerkingen. Særlig lett er det å bomme på stien som viker av inn mot Nufsvatnet.

Hvis du har hatt en lang og interessant dag i grottene så er det trolig kveld nå som du nærmer deg Breiseterdalen igjen. Om du har hell med været slik at solen får stråle fritt på Smørstabbtindane så bør du absolutt ta en pause her på kanten og se lysspillet på snøen og de bratte veggene på den andre siden. Når du er mett på inntrykk så er det bare å vandre videre ned stien og ut på den gamle veien opp mot Krossbu. Turens lengde, ca 11 km.

Adresse

Krossbu Turisthytte
Sognefjellsvegen 4688 
2687 Bøverdalen

Telefon: +47 61 21 29 22
E-post: post@krossbu.no

Friske" opplevelser!

video_banner1

Se video HER