Toppturer vinter
Krossbu er det beste utgangspunktet for toppturer i Smørstabbtindan, her finner du kjente topper som Kniven, Skeie, Kalven, Veslebjørn, Storebjørn og Sokse. Da kan du ta på skiene rett utenfor døra, gå til toppen og kjøre helt ned til døra igjen. Disse toppene krever kryssing av bre, dette kan du gjøre på egenhånd så lenge snøen ligger på breen, eller du kan delta på en arrangert tur av firmaer som tilbyr guidet toppturer på ski.
Det er også flere topper over 2000 moh du kan nå uten å måtte krysse bre, som f.eks. Veslfjelltinden, Veslbreatind, Storbreatind, Store Smørstabbtind og Hurrbreatind. Disse ligger også «rett utenfor døra» på Krossbu.
I resepsjonen selger vi kart over Vest-Jotunheimen, som kan være greit å ha med på tur når du skal bestige disse toppene.
Høysesong for toppturer på ski er april og mai, men er også mulig utover i juni så lenge det ligger snø.
Vi tilbyr ikke føring på topptur med ski, men mange firmaer tilbyr dette og har mange turer med utgangspunkt fra Krossbu. Turene må du bestille direkte fra det enkelte firma.
Som f.eks.:
Fyrst og Fremst
Aktiv i Lom
Høgruta i Jotunheimen
Høgruta i Jotunheimen er en fem dagers topptur i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Ruten går over minst åtte breer og syv 2000-metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen. Hver etappe er ca. 15 km, med 1000–1500 meter stigning.
Les mer om denne spektakulære turen her:
Høgruta - Jotunheimen Haute Route
Turforslag til en litt mindre brukt del av Smørstabbrean:
Ytterkanten av Smørstabbrean (ut.no)
Ellers kan vi også anbefale boken til Gjermund Nordskar for rutebeskrivelser og turforslag:
Toppturer i Jotunheimen - Gjermund Nordskar
Kart over skredterreng
Kart med klassifisering av skredterreng fra NVE
Kart for området rundt Krossbu
Varsom
Skal du på topptur på vinteren, bør du laste ned Varsom-Regobs appen, se varsom.no
Her finner du også kart med bratthetssoner og skredutløp.
Det er en opplevelse å campe i fjellene man skal på tur i.
Foto: Sondre Skrebergene
På vei inn Leirbrean med solen tittende opp bak oppgangen til Store Smørstabbtind.
Foto: Sondre Skrebergene
En lykkelig toppturentusiast på toppen av Storbreatinden.
Foto: Sondre Skrebergene
På vei opp til Kniven med Sokse og Storebjørn i bakgrunnen.
Foto: Sondre Skrebergene
Breturer
Vår brefører Dhan Kumar Tamang kommer fra Nepal og har jobbet som brefører på Krossbu siden 1998. Dhan har lang erfaring som guide og fører på bre og fjell. Han kjenner Smørstabbreen og toppene der veldig godt etter mange år, og han sitter på en stor kunnskap om hvordan Smørstabbreen har utviklet seg disse årene. Om vinteren jobber Dhan som guide og fjellfører hjemme i fjellene i Nepal.
Vi arrangerer breturer og føring på
toppturer fra slutten av juni til september.
Opplevelsestur i blåisen på Bøverbreen
Dette er en lett og fin tur som passer for både store og små. En dag i blåisen er en fantastisk opplevelse hvor du vil se og oppleve huler, tunneler, sprekker og istårn i breen og du vil også se hvordan breen har formet terrenget i løpet av tusener av år.
Vi starter turene med avgang fra Krossbu kl. 11.00. Oppmøte senest 10.30 for utdeling og tilpassing av utstyr. Turens varighet er 5-6 timer med start og slutt på Krossbu.
Se anbefalt utstyrsliste.
Priser:
Barn (6-12 år): Kr 800
Voksen: Kr 900
Minimum 5 påmeldte for at turen skal gå.
Mulig å booke privat guide for gruppe på 2-5 personer: Kr. 4500 pr. tur.
Prisen inkluderer lån av breutstyr og lokalkjent guide.
For forespørsel og booking av Opplevelsestur i blåisen,
send en e-post til post@krossbu.no
Krossbu – Leirvassbu
Dette er en lengre tur som tar ca. 8 timer. Turen blir regnet som en av Jotunheimens fineste breturer med en fantastisk utsikt.
Mange av de som går denne turen ønsker å ta turen videre fra Leirvassbu på egenhånd. Skulle du ønske transport tilbake til Krossbu er det mulig å bestille dette hos oss.
Se anbefalt utstyrsliste.
Priser:
Kr 1050
Minimum 5 påmeldte for at turen skal gå.
Prisen inkluderer lån av breutstyr og lokalkjent guide.
For små grupper eller privat guide ta kontakt for pris.
For forespørsel og booking av føring til Leirvassbu, send en e-post til post@krossbu.no
Krossbu – Fannaråken
Føring over breen til Fannaråken er det DNT som står for. Du kan starte turen hos oss og gå selv inn til brekanten hvor du møter brefører. Turen frem til brekanten tar ca. 2 1/2 timer, og turen over breen starter kl. 13.00. Føreren vil ta deg med videre over breen som tar ca. 2 timer. Ønsker du å returnere over breen og gå ned igjen til Krossbu, kan du bli med føreren ned igjen morgenen etter.
Det er også mulig å gå selv ned igjen til Turtagrø.
Plass i taulaget må bestilles på forhånd til Fannaråkhytta, senest kvelden før. Ønsker du å returnere over breen dagen etter og skal overnatte på Fannaråkhytta, må også dette forhåndsbestilles. Her er det lurt å være tidlig ute da det er begrenset med soveplasser!
Bestill plass i taulaget på tlf.: 481 52 244
Bestill overnatting her: Overnatting Fannaråkhytta
Toppturer i Smørstabbtindan
For å komme til toppene i Smørstabbtindan må du krysse bre. På sommeren må du gå i taulaug og ha breutstyr for å krysse breen på en trygg måte. Har du kurs, utstyr og erfaring er dette mulig for en gruppe å gjennomføre på egenhånd, men vi anbefaler å delta på arrangerte turer til toppene i Smørstabbtindan.
Vi tilbyr føring til:
Skeie, Kniven, Kalven, Veslebjørn, Storebjørn og Sokse.
For pris og booking, send en forespørsel til [email protected]
Vi samarbeider også med Klatrekompaniet for føring i Smørstabbtindan.
For bestilling med Klatrekompaniet:
Klatrekurs med Klatrekompaniet
Utstyr for en dag på breen
Når du deltar på en tur på breen er det viktig med riktig klær og utstyr.
Vi har derfor laget en liste over ting du bør ha med deg:
- Pakk en dagstursekk, med plass til isøks og stegjern.
- Varme gode klær. Ullundertøy innerst og vindtette (og vanntette) klær ytterst.
- En varm ullgenser eller dunjakke til å ha på i pausene.
- Varme votter og lue.
- Godt fottøy, fjellsko.
- Solbriller og solkrem.
- Niste for en dag i fjellet, varm og kald drikke og gjerne en tursjokolade.
Føringstur Krossbu-Leirvassbu
Fotturer og toppturer
Fra Krossbu kan du gå på toppturer, merka stier eller bare gå dit bena vil utenom stiene. Det er et lett terreng å gå i der du kan gå på kryss og tvers utenom de merkede stiene uten problemer. Å gå fotturer på Sognefjellet er aller best fra juli og utover, da det kan ligge igjen mye snø først på sommeren og det kan ta litt tid før snøen smelter og stiene tørker opp. Dette vil variere fra år til år i forhold til vær og snøforhold.
Store Smørstabbtind
Store Smørstabbtind (2208 moh) ser du troner over Krossbu og dit kan du fint gå på egenhånd uten å krysse bre. Det er greit å være i form og klare litt utfordrende terreng.
Turbeskrivelse til Store Smørstabbtind finner du her:
Fottur til Store Smørstabbtinden (ut.no)
Krosshøe
Går du rett opp på baksiden av Krossbu kommer du til Krosshøe (1627 moh.), dette er en forholdsvis enkel tur i ett lett turterreng. Det meste av stigningen tar du i de første bakkene og så er det bare lett stigning helt til toppen og du har hele tiden en fantastisk utsikt til mange av toppene i Jotunheimen.
Dette kan du også gjøre som en rundtur ved å følge T-merket sti fra Krossbu over Krosshøe ned på baksiden av Krosshøe for så å følge stien mot Sognefjellshytta og videre T-merket sti ned til Krossbu igjen. En flott tur i et forholdsvis lett terreng med en magisk utsikt.
Veslbreatinden – Hurrbreatinden – Veslfjelltinden – Loftet
Fire 2000-meters topper på en tur. Turen starter på trappa til Krossbu, bare å smøre seg niste, ta på seg skoene og gå. En flott dagstur, men krever at du er i form og vant til å ferdes i fjellet.
Sjekk ut turbeskrivelsen her:
Krossbu - Jotunheimen Fjellstue (ut.no)
Storbreatinden
Storbreatinden (2018 moh) ligger rett opp fra Krossbu. En fin tur i forholdsvis lett terreng. Bare følg samme rute som til Store Smørstabbtinden. Når du kommer til foten av Store Smørstabbtinden, holder du til venstre og går mot Storbreatinden. Når du er på Storbreatinden kan du gå videre til Veslbreatinden (2092 moh), om du ønsker det, og ned til Krossbu igjen.
Toppturer i Smørstabbtindan
Kniven, Skeie, Sokse, Kalven, Velsebjørn og Storebjørn er alle spektakulære topper på over 2000 moh. For å komme til disse toppene må du krysse bre. Fra juli til september tilbyr vi føring til disse toppene.
Ta kontakt for mer informasjon og priser,
[email protected] eller 970 01 267
Store Smørstabbtind er et populært turmål fra Krossbu.
Her er Bjarne på vei opp til Krosshøe fra Krossbu.
Einar og Amund koser seg på tur til Storbreatinden.
Sommerski
Krossbu ligger like ved Sognefjellet Sommerskisenter.
På Sognefjellet trener noen av de beste langrennsløperne og skiskytterne fra både inn- og utland.
I løpet av sesongen bor landslag og klubber hos oss. Vi legger særlig til rette for dette og tilbyr helpensjon med 4 måltider.
Sommerskisenteret holder åpent fra medio mai til medio juli.
Ta kontakt med oss for gruppepriser.
Ønsker du heller å stå på alpint er det kun en halv times kjøring til Galdhøpiggen Sommerskisenter, med åpen skiheis hele sommeren!
Hytte til hytte
Krossbu ligger i DNT rutenettet, og det finnes mange muligheter om du ønsker å gå hytte til hytte.
Krossbu - Skogadalsbøen
Gå fra Krossbu til Skogadalsbøen er noe vi anbefaler på det varmeste, Stien er godt merket helt fra Krossbu og ned hele Utladalen. Du går i frodig terreng med ville breelver og fantastisk natur på alle kanter.
Et annet eksempel: Krossbu - Fannaråkhytta - Skogadalsbøen - Avdalen gård - Hjelle
Perler på ei snor i Vest-Jotunheimen (ut.no)
Krossbu – Fannaråken
Føring over breen til Fannaråken er det DNT som står for. Du kan starte turen hos oss og gå selv inn til brekanten hvor du møter brefører. Turen frem til brekanten tar ca. 2 1/2 time, og turen over breen starter kl. 13.00. Føreren vil ta deg med videre over breen som tar ca. 2 timer. Ønsker du å returnere over breen og gå ned igjen til Krossbu, kan du bli med føreren ned igjen morgenen etter. Det er også mulig å gå selv ned igjen til Turtagrø.
Plass i taulaget må bestilles på forhånd til Fannaråkhytta, senest kvelden før. Ønsker du å returnere over breen dagen etter og skal overnatte på Fannaråkhytta, må også dette forhåndsbestilles. Her er det lurt å være tidlig ute da det er begrenset med soveplasser!
Bestill plass i taulaget på tlf.: 481 52 244
Bestill overnatting her: Overnatting Fannaråkhytta
Krossbu – Leirvassbu
På forespørsel arrangerer vi guidet tur over til Leirvassbu.
Dette er en lengre tur som tar ca. 8 timer. Turen blir regnet som en av Jotunheimens fineste breturer med en fantastisk utsikt.
Mange av de som går denne turen ønsker å ta turen videre fra Leirvassbu på egenhånd. Skulle du ønske transport tilbake til Krossbu, så er det mulig.
Krossbu – Turtagrø
Du kan gå til Turtagrø fra Krossbu ved å følge den gamle varderekka som går over fjellet. Dette er den gamle ferdselsveien over fjellet.
Andre muligheter er: Krossbu – Skogadalsbøen – Turtagrø eller Krossbu – Fannaråken – Turtagrø.
Krossbu - Nørdstedalseter
Dette er en litt mer krevende rute når det er vått eller før all snøen har smeltet.
Turbeskrivelse finner du her:
Fra Krossbu til Nørdstedalseter (ut.no)
Det er godt merket på hytte til hytte turene. Her er fra krysset mellom Vetle Utladalen, Storutladalen og Gjertvassdalen.
Ida tar ett bad i Leirvatnet etter en lang dag på tur fra Krossbu.
Ida tar en matpause i Storutladalen.
Fisketurer
Det finnes mange små og store fiskevann rundt Krossbu. Det kan ta litt tid før isen går av vannene, så dette er finest fra midten/slutten av juli og august, litt ettersom hvordan været og snøforholdene er.
Vi kan nevne noen som ligger en liten tur fra Krossbu, Øvre Nufstjerni, Skurva, Nufsvatnet og Krosshø, men det finnes mange flere.
Fiske — Lom Fjellstyre (lom-fjellstyre.no)
Fiskekort kjøper du her:
Om fiskekort (inatur.no)
Galdhøpiggen
Galdhøpiggen er fastlands-Norges, Skandinavias og Nord-Europas høyeste fjell og ligger på 2469 moh. Det er ikke langt fra Krossbu til Galdhøpiggen. Du må kjøre bil opp til Juvasshytta eller Spiterstulen, det tar ca. 45 min. til Juvasshytta og ca. 55 min. til Spiterstulen fra Krossbu. Fra Juvasshytta trenger du føring over breen for å komme opp på Galdhøpiggen. Går du fra Spiterstulen trenger du ikke krysse bre, og kan gå på egenhånd opp.
Topptur til Galdhøpiggen fra Spiterstulen (ut.no)
Galdhøpiggen (2469 moh) - til topps på Norges tak (ut.no)
Det er også mulig å gå fra Elvesæter og opp Brånåvegen, en litt mer ukjent rute opp til Galdhøpiggen.
Fra Krossbu til Elvesæter tar det ca. 19 min. med bil.
Her kan du lese om turen Bjørn Lytskjold og tre kamerater hadde i desember 2020:
Hvite dager i desember fra Elvesæter til Galdhøpiggen
Dumdalsgrottene
Dumdalsgrottene finner du i Dumdalen som ligger rett ved FV55 Sognefjellsvegen ett lite stykke nedenfor Krossbu, ved Bøvertun. Dumdalen er en liten sidedal inn i Breheimen, der elva Dumma har slipt ut spennende ganger og grotter i det kalkrike fjellet i mange tusen år. Her finner du store katedraler eller smale ganger du må åle deg gjennom, alle grottene er forskjellige i størrelse og fasong.
Den kalkrike grunnen i Dumdalen gjør denne dalen frodig og vakker, med et rikt utvalg av blomster og planter.
Med elva som renner stedvis over og under bakken og klare fjellvann, er denne dalen en opplevelse i seg selv.
Du kan gå fra Krossbu. Følg merket sti rett opp på baksiden av Krossbu over Krosshøe, og videre med merket sti til Dumdalen. Dette er en dagstur som tar deg med nedover idylliske Dumdalen til du kommer ned til FV 55. Der kan du sjekke busstider, og ta bussen opp til Krossbu igjen. Det er ca. 7 km tilbake til Krossbu fra der du kommer ut på veien igjen.
For å utforske disse fantastiske grottene anbefaler vi at dere blir med på en guidet tur.
Aktiv i Lom
Fyrst og Fremst