logo1

webkamera
Webcamera
paaske
Påske
Påsken på Krossbu må bare oppleves. Vakker natur med terreng for både store og små. Vi har ikke boblebad og skitrekk, men vi har et gammelt hus med varmt vann på alle rom og sjel i veggene og skiterreng som passer til alle. Både ekstremt og lett terreng. DNT sørger for kvistede skiløyper fra hytte til hytte. 
 
I påsken vil det bli mye god mat. Mat som passer til fjells med mye viltkjøtt som rein, hjort, elg og ørret og mye mer. Frokosten vil også by på overraskelser.
 
Transport av bagasje og personer fra Rustadsæter, etter avtale.
Påske-skirenn på Påskeaften. 
 

Vår

Om våren er det fantastisk å gå på ski på topper rundt Krossbu. Ellers så er det mange som overnatter hos oss når de trener i oppkjørte skispor på Sognefjellet. Det tar ikke mere enn fem minutter å kjøre fra oss til Sognefjell. Du bør være ute i god tid med å bestille overnatting på våren.
 
Veien til Krossbu åpner normalt til 1. mai. Da blir det mulig å kjøre opp til oss og parkere utenfor. Jotunheimen er kjent for flott føre som egner seg ypperlig for toppturer og friske nedoverkjøringer. Og selvfølgelig hvis solen er der, en pust i bakken med høy solfaktor.
 
Vi holder åpent alle helger i mai.
Ring oss for mere informasjon.
 
breturSommer
Sommeren er den årstiden vi kan by på flest aktiviteter og opplevelser for alle aldersgrupper. Turer over Smørstabbreen til Leirvassbu, Storebjørn eller bare en rundtur på Smørstabbreen blant fantastiske formasjoner. Utstyr til slike turer får du leid hos oss. Er du interessert i brekurs så trykk på linken Brekurs i menyen.
 
Krossbu er også et fint utgangspunkt for hytte til hytte-turer, alt fra 3 til 5 dager. Et annet alternativ er å følge en merket tursti gjennom Brangsdalen og til gamle fangstgraver. Du kan også spørre etter tips til egne turer, alt fra 1 til 7 dager.

Høst
Om høsten er det mange klasser og andre grupper som velger å være hos oss. Grunnen til dette er at høsten er en av de fineste årstidene vi har her. Vi kan tilby turer, alt fra 1 til 7 dager i vakre høstfarger.
 
Mange overnatter hos oss om høsten også for å dra på jakt eller fisketurer. Det er mange fine fjellvann rundt Krossbu og fint jaktterreng. Jakt og fiskekort får du kjøpt hos oss. 


Vinter

Vinteren er en rolig tid hos oss. Da er det stengt med unntak av påsken, da har vi åpent hele uken. Du kan bestille plass for påsken allerede nå. Hvis du ønkser det kan du også leie transport fra Rustadsæter som ligger ved bilvei.
 
Resten av vinteren er det selvbetjeningshytte med DNT-lås. Det er ikke proviant på hytten, men det er kokemuligheter.
 
 

Fjellsikkerhet er mer enn fjellvettregler. På Krossbu er det tradisjon fra begynnelsen av 1960-tallet med bre- og fjellkurs. Tusenvis har av nordmenn har lært seg sikker ferdsel på bre i fjellet.

"For oss som driver turisme i fjellet er det viktig at folk lærer seg og forståelsen for fjellets utfordringer på snø og is, sommer og vinter. Nå vil vi hedre noen  av dem som på frivillig basis har gått i spissen for dette", sier Torill og Kåre Vole på Krossbu.

FJELLETS MESTER 2012: BERIT JOHANSEN
Berit-Johansen-Vetti-p-fjellnal
Berit-Johansen-VettiBerit Johansen var en fjellpioner som utforsket og klatret alle de bratteste brearmene på Jostedalsbreen, 20 i alt, flere av dem for første gang sammen med Torbjørn Legar, Lars Erik Staxrud og Kjell Storrø. Ofte studerte hun brefallene i dagesvis for å se hvor rasene gikk. Hun hadde en egen evne til å finne løsningene og veien opp.

Hun var breinstruktør på Krossbu på slutten av 1960-tallet, hun var aktivt med i Bregruppa i Turistforeningen og jobbet med bremåling på Memurubreen, Helstugubreene og Folgefonna.

Først av alle på samtlige 2000-meter topper i Norge.

Kjell Storrø og hun var også de aller første som klatret alle våre topper over 2000 meter, 269 i alt. De siste to besteg de 5. juli 1975.

Berit-Johansen-Vetti-i-fjellet
Berit Johansen var også med på første-bestigningene av sør-ryggen på Austre Ringstind, sør-ryggen på Midtre Ringstind og sørveggen på Søre Soleitind i Hurrungane - med sine nevnte turkamerater.


Hun giftet seg med Jørgen Vetti i 1977 og var med i gards og turistdrifta på Vetti i Vest-Jotunheimen sammen med ham og søstrene Johanna og Tordis Vetti.

Mangeårig rektor på Norges Høgfjellskole, Nils Faarlund i juryen, sier følgende om bestigningene på Jostedalsbreen: - Dette var en uvanlig og krevende form for isklatring – det ypperste som ble gjort i Norge og Skandinavia på den tiden.


FJELLETS MESTER 2010: GUNNAR "KNOTT" CARLSON

knott-karlsen1958 begynte Gunnar ”Knott” Carlson undersøke knott i Jotunheimen.
Han fant knottarter like fasinerende som landskapet både ved Juvasshytta og Leirvannet ovenfor Krossbu.

Disse studiene resulterte i en doktoravhandling i 1962.

Kjærligheten til Jotunheimen førte til at Gunnar i 1971 startet reiser til Krossbu for Klippans gymnas. Og fra 1975 for Olympiaskolen i Helsingborg.


Mer enn 4000 sørsvenske elever har, takket være Gunnar,s unike pedagogiske innsikt, hans store kunnskaper i naturvitenskap, hans humor og medmenneskelighet innspirert og gitt mulighet for opplevelse av den norske fjellnaturen.

Olympiaskolens reiser til Norge fortsetter , og Krossbu har i alle år vært det naturlige midtpunkt, først med Kristine og Bjarne ,og siden 1992 med Torill og Kåre som vertskap.


ØIVIND KULBERG – EN FJELLETS MESTER 2009
 
oeivind-kulbergHan tok initiativ til brekursene på begynnelsen av 1960 tallet og bidro aktivt i over 20 år med opplæring av breførere og instruktører, blant annet på Krossbu. Øivind Kulberg sto sentralt i utviklingen av et unikt bremiljø i Norge og dannelsen av Bregruppa i DNT.

Tusenvis av nordmenn har gjennom årene tilegnet seg nødvendig ferdighet og erfaring for kunne mestre breene i våre mest krevende fjellområder. Hans pedagogikk var basert på erfaringsdeling mellom elev og instruktør, opplæring og samtidig utvikling av enkle sikringsmetoder.


Hans innsats for fjellsikkerhet, for å utvikle og utbre forståelsen for fjellets utfordringer på snø og is, sommer og vinter, ble påskjønnet med ”Fjellets mester-prisen” på Krossbu påsken 2009. Se presseklipp

FJELLETS MESTERPRIS TIL KJELL-IVAR KNUTSEN 2009
knutsenKjell Ivar Knutsen har drevet klatre- og fjellsportkurs gjennom 35 år, ofte på Krossbu og i Innerdalen og gjerne flere kurs hver sesong. Også utenom kursene har han vært imøtekommende og vist utallige nybegynnere til rette ved å ta dem med på bre- og toppturer og lært dem forståelsen av fjellets utfordringer på snø, is og klippe, sommer som vinter.

Kjell Ivar startet sin karriere i fjellet som 16-åring ved å klatre alene over alle toppene på Snøhetta ved Dovre. Siden har han klatret de fleste av rutene i Innerdalen, Romsdalen og Jotunheimen og besteget alle landets topper over 2000 meter.

Kjell Ivar Knutsen har vært en miljøskaper og nestor i det norske klatremiljøet gjennom en mannsalder. - Han klatret så stødig at forankringene var mest til pynt, uttalte Aslak Åstorp fra juryen. Han klatret sammen med Knutsen og Roy Nilsen da Svøufossen i Sunndalen ble besteget første gang i 1994.
Kjell Ivar knutsen ble medlem av Norsk Tindeklubb i 1980.  Se presseklipp

camping

Krossbu har campingplass på andre siden av elven. Det er siste campingplassen  før fjellovergangen. Det er plass for bobiler og telt.

Toalettanlegg ligger i kjeller på hovedhuset.

Meget populær teltplass.

Krossbu Turisthytte

2687 Bøverdalen

 

Telefon: +47 61 21 29 22

Mob: +47 902 19 868

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Krossbu er et ypperlig utgangspunkt for fotturer. Her er noen forslag hentet fra "Krossbuguiden".
For mer utfyllende informasjon, anbefaler vi et besøk til disse sidene HER


Dagsturer:


Kveldsturer:


Hytte-til-hytte:

Priser 2019 (prisene er pr. person)     

Rom med frokost: Ordinær pris: DNT. medlem: Barn 4-13 år:
Dobbeltrom m/ dusj   725 NOK         
Dobbeltrom u/ dusj og toalett 555 NOK 530 NOK 480 NOK
Flersengsrom 480 NOK 460 NOK 340 NOK
Flersengsrom m/dusj 530 NOK 510 NOK 400 NOK
Enkeltrom 605 NOK 575 NOK  
Flersengsrom i anekset Toalett og dusj i hovedhus ca. 20 meter unna 375 NOK 375 NOK 235 NOK 
Halvpensjon -inkl. 3 retters middag, frokost og overnatting: Ordinær pris: DNT. medlem: Barn 4-13 år:
Dobbeltrom m/ dusj og toalett 1100 NOK    
3 døgn eller fler 1040 NOK    
Dobbeltrom u/ dusj og toalett 905 NOK 865 NOK 665 NOK
Enkeltrom 985 NOK 950 NOK  
Flersengsrom 860 NOK 830 NOK 515 NOK
Flersengsrom m/dusj 910 NOK 875 NOK 575 NOK
Øvrige priser: Ordinær pris: DNT medlem: Barn 4-13 år:
3 retters middag 390 NOK 370 NOK 200 NOK
Frokost 150 NOK 140 NOK 105 NOK
Niste  80 NOK  75 NOK  55 NOK
Termos kaffe/te/varm saft  45 NOK  35 NOK  
Leie av sengetøy 150 NOK 150 NOK  

Barn under 4 år gratis. Barneseng 100 NOK. 

Ta kontakt med oss for priser for grupper, skoler og skilag.

Avbestillingsregler:
Avbestilling av oppholdet kan skje uten ekstra kostnad frem til 2 uker før ankomst. 
Ved avbestilling fra 14 – 4 dager før ankomst kan vi fakturere 50% av totalbeløpet. 
Ved avbestilling 0-3 dager før ankomst eller ved manglende oppmøte kan vi fakturere 100% av totalbeløpet.
Ved avbestilling pga sykdom (legeerklæring), force majeur el.l. kan vi fakturere kr. 200,- i ekspedisjonsgegyr pr. pers., maks kr. 1000,- til sammen for gruppen
 
 
 
 
thbreport14 brekurs6 breforing5Sett inn mer tekst transport

I påsken har vi transport med snøscooter for personer og bagasje.

Om sommeren har vi minibuss til transport mellom hyttene i området.
Bestill dagen før.

Krossbu har 85 senger fordelt på hovedhus og anneks, en stor spisesal og trivelige oppholdsrom. 

Hver morgen serveres en solid god norsk frokost hvor det er anledning til å smøre seg niste før dagens tur. Ta med termos og få den fylt fra kjøkkenet. 

Kafeteriaen har salg av varmretter, kaffe og annet. Det er fellesmiddag om kveldene, der det blir servert treretters med kaffe.

Krossbu har alle alkoholrettigheter.

Toalettanlegg ligger i kjeller på hovedhuset. 

sov1
sov2
sov4

 

Sesong: 23.03 - 30.09 -18

Vårskiløping i mai er bare noe om må oppleves!

 

Høyfjellscamping

Krossbu har campingplass på andre siden av elven. Det er siste campingplassen  før fjellovergangen. Det er plass for bobiler og telt. 

Bestilling: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller tlf. 61 21 29 22

 

 

Galdhøpiggen - Fannaråken

fannarokken2
En tur opp på Galdhøpiggen eller Fannaråken er en fin opplevelse, og en av norges mest populære turist attraksjoner.
Les mer

Breturer

KIM 8977
I juni til august arrangerer vi faste dagsturer til blåisen på Bøverbreen, den mest spennende delen av Smørstabbreen. Vi starter turene kl 11.00 med…
Les mer

Brekurs

brekurs5
Brekurs på Smørstabbreen og Bøverbreen: Krossbu er et ypperlig utgangspunkt for breturer og brekurs på den imponerende Smørstabbreen og den…
Les mer

Sommerski

sommerski2
Sognefjellet Sommerskisenter ligger like ved Krossbu, med oppkjørte løyper store deler av året. Ypperlig treningsforhold! For alpint er det kun en…
Les mer

Toppturer

smorstabb1
Fra Krossbu kan vi by på toppturer til flere 2000-meterstopper i området. Vi har guida tur til Storebjørn. Turen går opp på Bøverbreen over flaten på…
Les mer

Grotteturer

DSC03378
Mindre enn ti minutters kjøring fra Krossbu ligger Dummdalen. Der ligger på rekke og rad syv-åtte fantastiske grotter du kan utforske. Her har du…
Les mer

Fisketur med guide

fiskebilde
Vi har opplevelseshelger med fiskeguid fra området. Her blir det fisking fra båt og fra land i forskjellige fiskevann.Det er fin fjellørret som er…
Les mer

Andre aktiviteter

klimapark
Klimapark2469 ligger i det høyalpine området rundt Galdhøpiggen og Juvasshytta, vel en halvtimes biltur fra Krossbu. Spektakulær istunell, mange…
Les mer

Adresse

Krossbu Turisthytte
Sognefjellsvegen 4688 
2687 Bøverdalen

Telefon: +47 61 21 29 22
E-post: post@krossbu.no

Friske" opplevelser!

video_banner1

Se video HER